Képviselet dopping vétség gyanúja esetén

Doppingeljárásban történő ügyvédi képviselet érdekében, forduljon weboldalunk felkért tanácsadó ügyvédjéhez.Dr. Neszmélyi Emil sportjogász ügyvéd nem csupán a MOB Jogi Bizottságának tagja, hanem a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) egyik  magyar  bírája és az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) Jogi Bizottságának tagja is. Dopping eljárásban hatékony segítséggel szolgál ügyfelei számára.  A vele történő konzultációhoz információk itt érhetők el: Kontakt

Bár az a sportoló, amely doppingvizsgálat alkalmával pozitív „A” tesztet produkál, igen nehéz helyzetbe kerül, fontos figyelemmel lenni arra, hogy a doppingvizsgálatnak is megvannak a szigorú, formalizált eljárási szabályai. E szabályok megsértése igen nagy eséllyel eredményezheti a vizsgálat eredményének érvénytelenségét (Gondoljunk csak a Pekingi Olimpia fehérorosz kalapácsvetőinek felmentésére egy eljárási hiba kapcsán, pedig a doppingolás tényét nem tagadták a versenyzők sem).

Azok a versenysportolók, akik olimpiai részvételre esélyesek, avagy úgynevezett „doppingérzékeny” sportágat űznek, még arra is kötelesek, hogy a napi programjukat, edzéseik és civil szabadidőtöltésük helyét és idejét is előre lejelentsék a WADA magyarországi képviselő szervének azért, hogy bármikor ellenőrzést végezhessenek rajtuk. Ekkor, adott esetben még az is a doppingszabályok megsértését jelentheti, ha valaki nem tartózkodik az előre bejelentett helyszínen az általa megadott időpontban, vagy ha nem ad le ilyen napirendet az ellenőrizhetősége érdekében. Szűk körben ugyan, de itt is előfordulhatnak tolerálható körülmények.

Rövid összefoglalásként fontos megemlíteni azt, hogy a legtöbb doppingvétség okán eljárás alá vont sportoló jogi képviselővel jár el azért, mert így a legnagyobb az esélye arra, hogy mentesüljön a következmények alól,különös tekintettel arra az esetre, ha ténylegesen vétlen a vétség vonatkozásában. Ami jellemzően akkor fordul elő, ha valóban félreértés vagy tolerálható körülmény vezet a szabályok megszegéséhez.

Egy jó tanács a sportolók számára: ha már megkezdődött a vizsgálat, és a jegyzőkönyvre rákerült a vizsgálat megkezdésének időpontja, akkor már ne akarja senki vizsgálati minta adása nélkül elhagyni a vizsgálat helyszínét, mert ezzel egyértelmű doppingvétséget követ el.

Igen sokan vallják, hogy doppingügyekben nem érvényesül az ártatlanság vélelme, hanem a „bűnösség vélelme” uralkodik. Ebben nem kívánunk állást foglalni, mégis fontos, hogy aki doppingvétség gyanújába keveredett, annak az „ártatlanságát”, helyesebben vétlenségét bizonyítania kell, így igen nagy teher alá kerül. Ezt enyhítheti egy felkészült, sportjogi területen aktív ügyvéd. Doppingvétség esetén induló fegyelmi ügyekben a 21. században már nagy felelőtlenség hozzáértő ügyvéd nélkül eljárni.